Users on page

Now online: 1
Overall: 197382

Säljes

Inga pågående

Lämna kommentar eller Maila frågor till info@pksvea.se

Köpes

Inga pågående 

Lämna kommentar eller Maila frågor till info@pksvea.se

Tips Mailistor! (Skyttekretsen)

Få löpande info om tävlingsresultat och inbjudningar genom att anmäla dig till skyttekretsens mailistor.

http://www.skyttekretsen.se/mail-listor/index.htm

Lås vid bommen OBS!

Vårt lås vid bom måste sättas på undersidan för att underlätta för att kommunlåset är kortare.

Stora låset nere under och det lilla låset uppe!

Svartkrutskytte

Jag har alltid varit intresserad av svartkrutskytte och då klubben har framstående skyttar inom området så gjorde jag slag i saken och skaffade en Remington mod 1858 New Army. Ursprungligen laddades den med 30 grains svartkrut, vilket är en rejäl laddning. Revolvern är kammarladdad vilket innebär att man man inte har patroner utan fyller krut i kammaren direkt, lägger på en kula, pressar med inbyggd hävstång kulan mot krutet, samt fyller tomrummet framför kulan med revolverfett (kulfett). Det viktigaste av allt är att det inte får vara något tomrum i trumman mellan krut och kula utan krutet skall komprimeras av kulan (med luftficka i kammaren har du istället skapat en bomb). På med tändhattar som du pillar på bak på trumman, se till så att de sitter kvar efter varje skott,  pilla på en ny om någon åkt av. Jag laddar med en 357 mag hylsa med svartkrut och kula direkt på.  Nu är det dags att skjuta, rikta, spänn hanen och krama, boom! Ett 20 meter långt vitt rökmoln rör sig sakta över banan.  Det är en hel upplevelse med svartkrutskytte.

Skjuttiden är 30 minuter och man skjuter 13 skott. De 10 bästa räknas (3 får alltså räknas bort). På tävling får man bara ladda 5 kammare då hanen skall vila på den tomma. Det var vanligt även då det begav siga att bara ladda med 5 kammare i den 6:e kunde man ha en rulle med sedlar eller en liten cigarrstump, el liknande.

Svartkrut är väldigt korrosivt så vapenvård är viktig. Omedelbart efter avslutad skjutning så impregnerad du hela vapnet med 5-56, samt rullar in i bra trasa. Hemma så tar du en liten balja som där du skruvar isär revolvern, häller på diskmedel och kokande vatten, (jag kör med grumme tvättsåpa), låt det ligga tills du kan hålla i delarna utan att bränna dig och skrubba med en tandborste, mässing borste, kör i pipan med bronsborste samt kammarna. Skölj noga i varmt vatten, torka med typ gammalt lakan, samt frugans hårtork, och olja in, klart! 🙂

Remington 1858 New Army. (bild)

Kulgjutning (Bild)

Här gjuter jag mina första egna rundkulor. Gjuter på grillen och bilden där jag har gallret på så såg det ut 1 timmen och hände absolut ingenting, sen körde jag direkt på glöden och då fungerade det perfekt. Halvtimme senare hade jag gjort mina första 30 rundkulor i min lyman enkuls tång, räcker till hela 2 tävlingar 🙂

Spännande och roligt skytte!

Syns i Sveahallen

mvh Markus

Reflektion måndagsträning

Ett tips till alla nybörjare är att införskaffa en målkikare så fort som möjligt. Efter pistolen så är det den viktigaste detaljen för att komma vidare i sitt skytte. En bättre videokamera fungerar också om den har en skaplig zoom.

Varför är det viktigt med målkikare?
Målkikaren används i första hand för att skytten skall kunna få rätt och direkt återkoppling på vart träffarna sitter. Efter varje skott tänk efter, hur kändes skottet, vart tror du att skottet träffade, verifiera sedan reflektera och skjut igen. Tänk på att försöka skapa en minnesbild på hur korn och sikte förhöll sig till tavlan i skottögonblicket. Om du har svårt skapa dig den minnesbilden så hade du troligtvis inte fokus på kornet när skottet gick iväg.

Vi har tjatat och tjatat om vikten att göra en korrekt avfyrning, men det är något som vi får återkomma om senare, det finns dock några enkla knep att ta till som ni själva kan tänka på när ni tränar.

Avtryckarvikten på ett C-Vapen är ca 1000 gram. de flesta nybörjare påbörjar sin avfyrning från 0 gram för att sedan väldigt snabbt närma sig 1000 gram vilket i princip garanterar en medveten avfyrning ( även kallat för ett ryck ). Prova istället att ta förtrycket redan i lyftet för att sedan successivt öka trycket på avtryckaren gram för gram tills det smäller. Öka trycket redan medan ni grovriktar. Detta kommer att medföra att skottet kommer att gå av mycket lättare och förhoppningsvis omedvetet. Visst så kommer det även att resultera i att ett och annat skott smäller av lite för fort men ni kommer dock att märka att så länge skottet small av sig själv samtidigt som ni hade koll på korn och sikte så blir inte resultatet så tokigt ändå.

//Mattias